Dorada pieczona z pomarańczami, koprem włoskim i cydrem
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 dorady patroszone
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula biała
- 1 mały fenkuł
- 125 ml soku z pomarańczy
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- sól
- oliwa do posmarowania blachy
- plastry pomarańczy
- szczyty kopru włoskiego
100 g suchego ryżu basmati
- 1 papryczka chili
- 50 g szpinaku baby
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przyrządzenia marynaty. Czosnek zetrzyj na pastę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Cebulę obraną zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Pomarańcze pokrój na półplastry, a fenkuł na cienkie talarki.
Teraz zajmij się rybą. Rybę posyp solą, pieprzem, natrzyj sokiem cytrynowym z czosnkiem i odstaw do lodówki na 1 h.
Blachę posmaruj oliwą. Rybę nadziej plastrami pomarańczy i kawałkami fenkuła. Polej sokiem z pomarańczy, posmaruj startą cebulą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz około 15-17 minut, polewając sosem z pieczenia.
Nastaw ryż basmati. Najpierw wypłucz ryż w zimnej wodzie 2 do 3 razy, wymieniając ją, aż będzie dość przeźroczysta. Odcedź ryż i wrzuć go do garnka. Zalej zimną wodą. Do ryżu dodaj chilli, szpinak baby i szczyty kopru włoskiego. Gotuj, aż ryż zmięknie.
Rybę podawaj z ryżem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź