Dorada pieczona z pomarańczami, koprem włoskim i cydrem

Dorada pieczona z pomarańczami, koprem włoskim i cydrem
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 dorady patroszone
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula biała
  • 1 mały fenkuł
  • 125 ml soku z pomarańczy
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • sól
  • oliwa do posmarowania blachy
  • plastry pomarańczy
  • szczyty kopru włoskiego
100 g suchego ryżu basmati
  • 1 papryczka chili
  • 50 g szpinaku baby
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przyrządzenia marynaty. Czosnek zetrzyj na pastę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Cebulę obraną zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Pomarańcze pokrój na półplastry, a fenkuł na cienkie talarki.

Teraz zajmij się rybą. Rybę posyp solą, pieprzem, natrzyj sokiem cytrynowym z czosnkiem i odstaw do lodówki na 1 h.

Blachę posmaruj oliwą. Rybę nadziej plastrami pomarańczy i kawałkami fenkuła. Polej sokiem z pomarańczy, posmaruj startą cebulą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz około 15-17 minut, polewając sosem z pieczenia.

Nastaw ryż basmati. Najpierw wypłucz ryż w zimnej wodzie 2 do 3 razy, wymieniając ją, aż będzie dość przeźroczysta. Odcedź ryż i wrzuć go do garnka. Zalej zimną wodą. Do ryżu dodaj chilli, szpinak baby i szczyty kopru włoskiego. Gotuj, aż ryż zmięknie.

Rybę podawaj z ryżem.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA