Kotlety mielone z makreli
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg świeżej makreli
- 2 małe białe cebule
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- ok. 1 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- pieprz świeżo mielony do smaku
- papryka wędzona do smaku
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- ½ kg ziemniaków
Surówka z buraka:
- 2 duże czerwone buraki
- 3 średnie, twarde ogórki kiszone
- 1 mała czerwona cebula
- pół pęczka świeżego koperku
- olej lniany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczoną makrelę wyfiletować. Pozbyć się ości wycinając je w kształt litery V.
Bułkę rozdrobnić na mniejsze kawałki zalać zimną wodą i odstawić aż zmięknie.
Cebule pokroić w bardzo drobną kostkę i delikatnie posolić.
Makrelę zmielić jednokrotnie na drobnych oczkach razem z odciśniętą bułką. Do masy dodać surowe jajko, sól pieprz paprykę wędzoną i pokrojoną drobno cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli mięso jest zbyt kleiste dodać odrobinę zimnej wody.
Kotlety formować na nieduże wałki i spłaszczyć dwustronnie. Przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Kotlety smażyć na dość dużej ilości oleju rzepakowego. Usmażone kotlety wstawić na blaszkę do rozgrzanego do 120 stopni C piekarnika, tam sobie dojdą.
Buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku (duże buraki piec w temperaturze około 200 st. C przez 1 h - do miękkości). Można skorzystać również już z u gotowanych buraków, dostępnych w sklepach. Ostudzone buraki, ogórki i cebulę pokroić w niedużą kostkę. Polać olejem lnianym i dokładnie wymieszać. Dodać koperek. Można dodać odrobinę pieprzu. Z solą uważnie, ogórki mogą być już wystarczająco słone.
Kotlety z makreli serwować z gotowanymi ziemniakami i surówką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź