Truskawki pod kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Kruszonka:
- 150 g masła
- 1 op. cukru wanilinowego (15 g)
- 125 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 50 g płatków migdałowych
Ponadto:
- 500 g mrożonych truskawek
- 1 banan
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do podania:
- Lody waniliowe, cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce łączymy mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier i cukier wanilinowy. Dosypujemy płatki migdałowe i wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło. Palcami wyrabiamy kruszonkę, tak by ciasto dobrze połączyło się z masłem, ale pozostało sypkie.
Do żaroodpornego naczynia do zapiekania wsypujemy truskawki, pokrojonego banana i obsypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy łyżką następnie na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Wstawiamy do pieca na ok. 30-40 minut i pieczemy do zrumienienia. Serwujemy oprószone cukrem pudrem i gałką lodów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W