Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Kruszonka:
  • 150 g masła
  • 1 op. cukru wanilinowego (15 g)
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
Ponadto:
  • 500 g mrożonych truskawek
  • 1 banan
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do podania:
  • Lody waniliowe, cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce łączymy mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier i cukier wanilinowy. Dosypujemy płatki migdałowe i wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło. Palcami wyrabiamy kruszonkę, tak by ciasto dobrze połączyło się z masłem, ale pozostało sypkie.

Do żaroodpornego naczynia do zapiekania wsypujemy truskawki, pokrojonego banana i obsypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy łyżką następnie na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Wstawiamy do pieca na ok. 30-40 minut i pieczemy do zrumienienia. Serwujemy oprószone cukrem pudrem i gałką lodów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA