Szarlotka sypana

Szarlotka sypana
Oceń przepis:
182 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 170 g kaszy manny
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1,5 kg kwaskowatych jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 150 g masła
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g mąki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i przesiej przez sito.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dopraw je cynamonem.
Do tortownicy wsyp 1/3 porcji sypkich składników i nałóż porcję startych jabłek. Jabłka delikatnie ugnieć. Następnie wsyp drugą warstwę sypkich składników i ułóż porcję jabłek. Na wierzch wysyp pozostałe suche składniki i zetrzyj na tarce masło.
Wierzch szarlotki obsyp kruszonką zrobioną z masła, mąki i brązowego cukru.
Szarlotkę piecz w temp. 180 stopni C przez około 60 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA