Szarlotka sypana
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 170 g kaszy manny
- 10 g proszku do pieczenia
- 1,5 kg kwaskowatych jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 150 g masła
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 100 g mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i przesiej przez sito.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dopraw je cynamonem.
Do tortownicy wsyp 1/3 porcji sypkich składników i nałóż porcję startych jabłek. Jabłka delikatnie ugnieć. Następnie wsyp drugą warstwę sypkich składników i ułóż porcję jabłek. Na wierzch wysyp pozostałe suche składniki i zetrzyj na tarce masło.
Wierzch szarlotki obsyp kruszonką zrobioną z masła, mąki i brązowego cukru.
Szarlotkę piecz w temp. 180 stopni C przez około 60 min.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dopraw je cynamonem.
Do tortownicy wsyp 1/3 porcji sypkich składników i nałóż porcję startych jabłek. Jabłka delikatnie ugnieć. Następnie wsyp drugą warstwę sypkich składników i ułóż porcję jabłek. Na wierzch wysyp pozostałe suche składniki i zetrzyj na tarce masło.
Wierzch szarlotki obsyp kruszonką zrobioną z masła, mąki i brązowego cukru.
Szarlotkę piecz w temp. 180 stopni C przez około 60 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W