Herbatniki paluszki

Herbatniki paluszki
Oceń przepis:
61 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 5 ml ekstraktu waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mączki migdałowej lub orzechowej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajko, masło, cukier, mąkę migdałową, ekstrakt waniliowy i sól wyrobić krótko.
Mąkę pszenną przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wyrobić ciasto. Uformować paluchy, ułożyć na blaszce, udekorować migdałami i piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180º C. Masło kakaowe rozpuścić, wymieszać z barwnikiem i opryskać przestudzone paluchy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA