Makowiec
Oceń przepis:
183 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Masa makowa:
  • 165 g maku zmielonego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 500 ml mleka
  • 2 białka
  • duża szczypta cynamonu
  • garść rodzynek
  • duża garść orzechów włoskich
  • 80 g obranych ze skórki migdałów
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3-4 łyżki koniaku
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:
  • Lukier i smażona skórka pomarańczowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru pudru, wkruszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki. Dokładanie ucieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, cukier, sól, skórkę z cytryny i esencję. Jajo dokładnie rozkłócamy z żółtkami i wlewamy do miski. Na koniec dolewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy ciasto robotem z zamocowanym hakiem lub wyrabiamy łyżką.
Jak zacznie się kleić dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy dotąd, aż zacznie odklejać się od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Nakrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Zmielony mak zalewamy gorący mlekiem i odstawiamy, aż nasiąknie i wystygnie.
W tym czasie przygotowujemy bakalie. Rodzynki nasączamy gorącą wodą z 2 łyżkami koniaku. Orzechy i migdały kroimy drobniej.
Mak odciskamy z nadmiaru mleka, najlepiej na sicie z gazą.
W szerokim rondlu roztapiamy masło i cukier, dolewamy miód i wrzucamy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy, mak, cynamon. Przesmażamy często mieszając ok. 15 minut. Następnie studzimy całość. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Resztę koniaku mieszamy z masą makową. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do maku, mieszamy dokładnie, ale delikatnie.
Rozsmarowujemy masę na rozwałkowanym cieście zostawiając z każdej strony nie posmarowany, 2 cm pasek ciasta. Zwijamy jak roladę i zawijamy końce ciasta pod spód.
Struclę przekładamy na papier do pieczenia lekko posmarowany olejem, zawijamy go wokół rolady zostawiając ok. 1 cm luzu, by ciasto mogło wyrosnąć.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut. Po upieczeniu polewamy lukrem i dekorujemy skórką z pomarańczy lub makiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA