Tarta z roquefortem i porami

Tarta z roquefortem i porami
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek roqueforta (lub inny ser blue)

Nadzienie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mąki, zimnego masła i zimnego sera zagnieść ciasto. Dolewać zimnej wody, jeśli jest za suche. Wyłożyć ciastem formę do tarty, podziobać spód widelcem, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na maśle usmażyć pory. Dodać śmietankę i gotować 20 minut, aż masa zgęstnieje, doprawić i schłodzić. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut podpiec pusty spód do tarty (zakryć folią aluminiową i wysypać fasolą). Do porów wbić jajka i wymieszać. Wyłożyć masę porową na ostudzony kruchy spód i piec razem, aż wierzch się zrumieni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA