Tarta z roquefortem i porami
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek roqueforta (lub inny ser blue)
Nadzienie
- 4 pory
- 4 łyżki masła
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 jajka
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki, zimnego masła i zimnego sera zagnieść ciasto. Dolewać zimnej wody, jeśli jest za suche. Wyłożyć ciastem formę do tarty, podziobać spód widelcem, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Na maśle usmażyć pory. Dodać śmietankę i gotować 20 minut, aż masa zgęstnieje, doprawić i schłodzić. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut podpiec pusty spód do tarty (zakryć folią aluminiową i wysypać fasolą). Do porów wbić jajka i wymieszać. Wyłożyć masę porową na ostudzony kruchy spód i piec razem, aż wierzch się zrumieni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W