Moussaka
Oceń przepis:
85 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Beszamel:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażan kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 7 mm, solimy i odstawiamy, aż sól wyciągnie z nich wodę. Następnie opłukujemy je i dobrze osuszamy na ręczniku papierowym. Plastry smażymy partiami na złoty kolor w dobrze rozgrzanej oliwie. Osuszamy na ręczniku papierowym.

W tym samym czasie w dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, jak już zmięknie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Następnie dodajemy mięso i przesmażamy, często mieszając. Jak już się podrumieni wlewamy wino, podkręcamy gaz i odparowujemy alkohol. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, listek laurowy, cynamon i pomidory z puszki. Przesmażamy całość kolejne 15-20 minut, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.

Przygotowujemy beszamel. Rozgrzewamy masło w rondlu, jak się rozpuści wsypujemy mąkę i ciągle mieszając robimy jasną zasmażkę. Następnie partiami dolewamy ciepłe mleko cały czas mieszając, aby pozbyć się grudek. Doprawiamy świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Ściągamy całość z gazu i dodajemy stopniowo ser ciągle mieszając, na koniec dodajemy żółtka i energicznie mieszamy.

Na dno naczynia do zapiekania kładziemy plastry bakłażana na małą zakładkę. Następnie do masy mięsnej dodajemy 3-4 łyżki beszamelu i mieszamy. Wylewamy mięso na spód z bakłażanów, wyrównujemy wierzch i znów układamy plastry bakłażana. Całość zalewamy beszamelem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180-190 stopni na ok. 45 minut. Podajemy po lekkim przestudzeniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA