Moussaka
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 750 g mielonej jagnięciny lub chudej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów (zmiksowanych)
- 1 łyżka miodu
- duża szczypta cynamonu
- liść laurowy
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 bakłażany
Beszamel:
- 800 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 100 g startego, twardego, żółtego sera np. kefalotiri lub parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 7 mm, solimy i odstawiamy, aż sól wyciągnie z nich wodę. Następnie opłukujemy je i dobrze osuszamy na ręczniku papierowym. Plastry smażymy partiami na złoty kolor w dobrze rozgrzanej oliwie. Osuszamy na ręczniku papierowym.
W tym samym czasie w dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, jak już zmięknie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Następnie dodajemy mięso i przesmażamy, często mieszając. Jak już się podrumieni wlewamy wino, podkręcamy gaz i odparowujemy alkohol. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, listek laurowy, cynamon i pomidory z puszki. Przesmażamy całość kolejne 15-20 minut, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Przygotowujemy beszamel. Rozgrzewamy masło w rondlu, jak się rozpuści wsypujemy mąkę i ciągle mieszając robimy jasną zasmażkę. Następnie partiami dolewamy ciepłe mleko cały czas mieszając, aby pozbyć się grudek. Doprawiamy świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Ściągamy całość z gazu i dodajemy stopniowo ser ciągle mieszając, na koniec dodajemy żółtka i energicznie mieszamy.
Na dno naczynia do zapiekania kładziemy plastry bakłażana na małą zakładkę. Następnie do masy mięsnej dodajemy 3-4 łyżki beszamelu i mieszamy. Wylewamy mięso na spód z bakłażanów, wyrównujemy wierzch i znów układamy plastry bakłażana. Całość zalewamy beszamelem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180-190 stopni na ok. 45 minut. Podajemy po lekkim przestudzeniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź