Farçon
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 45)
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
6 dużych ziemniaków, mączystych (Mona Lisa, bintje)
- 5 średnich cebul
- 5 średnich kwaskowych jabłek (reneta, chantecler)
- 1 duża garść rodzynek
- Mleko 2%
- 2 jaja
- 125 gr. masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mieszanki czterech ziół (mieszanka pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków.)
- Pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zalej rodzynki gorącym mlekiem; odstaw, żeby namiękły.
Umyj ziemniaki i włóż do garnka z zimną osoloną wodą.
Zagotuj i gotuj aż będą miękkie.
Obierz i posiekaj grubo cebulę.
Włóż cebule na 3 minuty do rondla z gotująca wodą (żeby zmiękła).
Rozgrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
Podsmaż odsączoną cebulę na 40 gr. masła.
Obierz jabłka i pokrój na ćwiartki, a potem na plastry, nie za cienkie.
Podsmaż je na dużej patelni na 40 gr. masła. W taki sposób, aby dawały się łatwo rozgnieść (ale nie zrób z tego masy).
Gdy ziemniaki są ugotowane, odcedź je i podgrzej mleko.
Odsącz i obierz ziemniaki, przełóż do miski i rozgnieć (tak, by nie powstała masa, lecz ziemniaki były w dużych kawałkach).
Dolewaj gorące mleko. Teraz rozgniataj dalej, aż do uzyskania purée.
Dodaj odsączone rodzynki, jabłka, cebulę, jaja, sól, pieprz i przyprawy.
Wymieszaj, dopraw do smaku.
Nasmaruj obficie masłem żeliwne naczynie lub garnek do fondue (ładny, bo tę potrawę podaje się w naczyniu, w którym była zapiekana).
Włóż do niego masę i na wierzchu ułóż wiórki masła. Wstaw do piekarnika na 45 - 50 minut.
Podawać na gorąco z sałatą i ewentualnie szynką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź