Fondant czekoladowy czyli rozpływające się ciasteczko z gorzkiej czekolady

Fondant czekoladowy czyli rozpływające się ciasteczko z gorzkiej czekolady
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni Święta (odc.12)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na parze rozpuścić masło z czekoladą. Jaja ubić dokładnie z cukrem. Wymieszać jaja z czekoladą i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Indywidualne foremki żaroodporne dobrze natłuścić. Na dnie położyć kółko natłuszczonego pergaminu, boki wyłożyć szerokimi paskami pergaminu wystającymi ponad wysokość foremki. Piec 10-12 minut w temperaturze 165 stopni C - 175 stopni C. Najpierw wyjąć pergamin z boków, obrócić do góry dnem i wysunąć ciasteczko z foremki, zdjąć pergamin przyklejony do spodu. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno być płynne w środku, należy zrobić próbę temperatury i czasu we własnym piekarniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA