Gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 puszka (870 g) połówek gruszek w gęstym syropie (około 6 połówek)
- 4 szklanki (około 300 g) połamanych kawałków rogalików z francuskiego ciasta
- mufin
- pączków
- chałki lub pszennego pieczywa
- 2 łyżki roztopionego masła
- ⅓ szklanki rodzynków sułtanek
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- około ½ szklanki kwaśnej śmietany
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Osączyć gruszki. Zachować 1 szklankę syropu. Połówki gruszek pokroić na sześć części. Połamane kawałki słodkiego pieczywa ułożyć w misce i wymieszać z cząstkami gruszek. Zalać syropem. Dodać masło, rodzynki i cynamon. Mieszaninę przełożyć do szklanego naczynia żaroodpornego o pojemności 4-5 szklanek. Zapiekać 40-50 minut, aż z wierzchu ładnie się zrumieni. Podawać na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W