Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini

Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz całego kurczaka lub piersi w solance i pozostaw na kilka godzin. Wyjmij z solanki, osusz. Przygotuj w misce zalewę do kurczaka ostro-słodkiego (sos sojowy, sos chili, sos śliwkowy, powidła, wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj sproszkowany cynamon, posiekaj imbir, dodaj daktyle, papryczka chili). Bardzo cienko pokrój mięso i włóż je do przygotowanej zalewy. Wymieszaj i zostaw na pół godziny. Pokrój ząbek czosnku w plasterki. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Rozgrzej w woku lub dużej patelni oliwę i smaż przez chwilę czosnek, dodaj macerowane piersi, smaż ciągle mieszając. Dodaj Martini i trochę zalewy z daktylami, mieszaj, aż się połączą tworząc sos. Posiekaj kolendrę. Ugotuj makaron. Dodaj odcedzony makaron do sosu, wymieszaj, posyp posiekaną kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA