Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 piersi kurze z kury eko
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu śliwkowego
- łyżka powideł śliwkowych
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 8 daktyli
- 400 g makaronu
- chili
- pęczek lub doniczka świeżej kolendry
- oliwa do smażenia
- 20 ml Martini rosso
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namocz całego kurczaka lub piersi w solance i pozostaw na kilka godzin. Wyjmij z solanki, osusz. Przygotuj w misce zalewę do kurczaka ostro-słodkiego (sos sojowy, sos chili, sos śliwkowy, powidła, wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj sproszkowany cynamon, posiekaj imbir, dodaj daktyle, papryczka chili). Bardzo cienko pokrój mięso i włóż je do przygotowanej zalewy. Wymieszaj i zostaw na pół godziny. Pokrój ząbek czosnku w plasterki. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Rozgrzej w woku lub dużej patelni oliwę i smaż przez chwilę czosnek, dodaj macerowane piersi, smaż ciągle mieszając. Dodaj Martini i trochę zalewy z daktylami, mieszaj, aż się połączą tworząc sos. Posiekaj kolendrę. Ugotuj makaron. Dodaj odcedzony makaron do sosu, wymieszaj, posyp posiekaną kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia chińska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W