Makaron z sosem śmietankowym

Makaron z sosem śmietankowym
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron wrzucić do dużej ilości posolonego wrzątku. Rozpuścić masło, dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy zacznie gęstnieć dodać parmezan i zamieszać. Odcedzić makaron ugotowany al dente, połączyć z sosem.

Dodatki fakultatywne:
100 g pieczarek pokrojonych w plasterki, posiekane 2 ząbki czosnku - podsmażyć plasterki pieczarek z czosnkiem na maśle, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową. Zalać śmietanką, zagotować, dodać parmezan i jak się rozpuści, połączyć z makaronem


paseczki wędzonego łososia, białe wino, koperek, czerwony pieprz - na maśle podsmażyć łososia, polać winem, odparować, dodać śmietankę, koperek, pieprz czerwony, gotować aż sos zgęstnieje, połączyć z makaronem


gorgonzola, brandy, pieprz, parmezan - na maśle rozpuścić gorgonzolę, dolać brandy, zagotować, dodać śmietankę, pieprz, parmezan i połączyć z makaronem

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA