Mielonka ze słoika
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
- 300 g surowego boczku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 ½ - 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. ¾ szklanki zimnej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek pozbawiamy kości i skóry. Razem z łopatką kroimy w sporą kostkę. Mielimy w maszynce na oczkach 7 mm. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz i cukier.
Wyrabiamy dłońmi dolewając co jakiś czas po trochu wodę. (opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny, żeby wyszła galaretka). Wyrabiamy ok. 15 minut.
Całość możemy wstawić do lodówki, żeby jeszcze lepiej przeszła smakami.
Przekładamy do słoików, wypełniając ok. ⅔ słoiczka. Słoiki powinny być wyparzone i suche.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy do dużego garnka, uzupełniamy wodą na wysokość mięsa w słoiczku i gotujemy ok. 1 godziny. Studzimy w garnku.
Cały proces możemy powtórzyć na drugi i trzeci dzień. Tak zapasteryzowana mielonka może postać w lodówce (nieotwierana) ok. 4 miesięcy. Najlepsza jest po min. tygodniu od zapasteryzowania, choć do jedzenia nadaje się zaraz po przestudzeniu.
Wyrabiamy dłońmi dolewając co jakiś czas po trochu wodę. (opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny, żeby wyszła galaretka). Wyrabiamy ok. 15 minut.
Całość możemy wstawić do lodówki, żeby jeszcze lepiej przeszła smakami.
Przekładamy do słoików, wypełniając ok. ⅔ słoiczka. Słoiki powinny być wyparzone i suche.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy do dużego garnka, uzupełniamy wodą na wysokość mięsa w słoiczku i gotujemy ok. 1 godziny. Studzimy w garnku.
Cały proces możemy powtórzyć na drugi i trzeci dzień. Tak zapasteryzowana mielonka może postać w lodówce (nieotwierana) ok. 4 miesięcy. Najlepsza jest po min. tygodniu od zapasteryzowania, choć do jedzenia nadaje się zaraz po przestudzeniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W