Mielonka ze słoika

Mielonka ze słoika
Oceń przepis:
242 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek pozbawiamy kości i skóry. Razem z łopatką kroimy w sporą kostkę. Mielimy w maszynce na oczkach 7 mm. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz i cukier.
Wyrabiamy dłońmi dolewając co jakiś czas po trochu wodę. (opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny, żeby wyszła galaretka). Wyrabiamy ok. 15 minut.
Całość możemy wstawić do lodówki, żeby jeszcze lepiej przeszła smakami.
Przekładamy do słoików, wypełniając ok. słoiczka. Słoiki powinny być wyparzone i suche.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy do dużego garnka, uzupełniamy wodą na wysokość mięsa w słoiczku i gotujemy ok. 1 godziny. Studzimy w garnku.
Cały proces możemy powtórzyć na drugi i trzeci dzień. Tak zapasteryzowana mielonka może postać w lodówce (nieotwierana) ok. 4 miesięcy. Najlepsza jest po min. tygodniu od zapasteryzowania, choć do jedzenia nadaje się zaraz po przestudzeniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA