Złotnicka polędwica z ziemniaczanymi muffinami

Złotnicka polędwica z ziemniaczanymi muffinami
Oceń przepis:
100 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 0,5 kg złotnickiej polędwicy wieprzowej
  • 6-7 plastrów polskiej szynki długodojrzewającej
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • olej
  • masło
Ziemniaczane muffiny:
Okrasa:
  • 100 g boczku wędzonego
  • łyżka smalcu
  • cebula
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z musztardy i miodu zrób glazurę. Polędwicę dopraw solą i pieprzem, obtocz w glazurze.
Roladę owiń plastrami polskiej szynki długodojrzewającej.
Polędwicę obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj trochę masła. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po upieczeniu pozostaw polędwicę na desce, żeby mięso odpoczęło. Gotową polędwicę pokrój na plastry.

W następnej kolejności przygotuj ziemniaczane muffiny. Białka ubij na sztywno, dodaj suszone drożdże, majeranek i tymianek. Wszystkie składniki wymieszaj.
Dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Tak przygotowaną masę nałóż do wysmarowanej masłem foremki na muffiny. Muffinki piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Na koniec przygotuj okrasę do muffin. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Po wytopieniu się tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dopraw wszystko pieprzem. Plastry polędwicy podawaj z muffinami ziemniaczanymi i okrasą. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA