Złotnicka polędwica z ziemniaczanymi muffinami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 0,5 kg złotnickiej polędwicy wieprzowej
- 6-7 plastrów polskiej szynki długodojrzewającej
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- olej
- masło
Ziemniaczane muffiny:
- 3 ugotowane ziemniaki (stare)
- 3 białka
- 1-2 łyżeczki suchych drożdży
- szczypta suszonego majeranku
- szczypta suszonego tymianku
- masło do wysmarowania foremki
Okrasa:
- 100 g boczku wędzonego
- łyżka smalcu
- cebula
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z musztardy i miodu zrób glazurę. Polędwicę dopraw solą i pieprzem, obtocz w glazurze.
Roladę owiń plastrami polskiej szynki długodojrzewającej.
Polędwicę obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj trochę masła. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po upieczeniu pozostaw polędwicę na desce, żeby mięso odpoczęło. Gotową polędwicę pokrój na plastry.
W następnej kolejności przygotuj ziemniaczane muffiny. Białka ubij na sztywno, dodaj suszone drożdże, majeranek i tymianek. Wszystkie składniki wymieszaj.
Dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Tak przygotowaną masę nałóż do wysmarowanej masłem foremki na muffiny. Muffinki piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut.
Na koniec przygotuj okrasę do muffin. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Po wytopieniu się tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dopraw wszystko pieprzem. Plastry polędwicy podawaj z muffinami ziemniaczanymi i okrasą. Smacznego!
Roladę owiń plastrami polskiej szynki długodojrzewającej.
Polędwicę obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj trochę masła. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po upieczeniu pozostaw polędwicę na desce, żeby mięso odpoczęło. Gotową polędwicę pokrój na plastry.
W następnej kolejności przygotuj ziemniaczane muffiny. Białka ubij na sztywno, dodaj suszone drożdże, majeranek i tymianek. Wszystkie składniki wymieszaj.
Dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Tak przygotowaną masę nałóż do wysmarowanej masłem foremki na muffiny. Muffinki piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut.
Na koniec przygotuj okrasę do muffin. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Po wytopieniu się tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dopraw wszystko pieprzem. Plastry polędwicy podawaj z muffinami ziemniaczanymi i okrasą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W