Krem z młodych ziemniaków i młodego pora

Krem z młodych ziemniaków i pora
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 30 dag młodych ziemniaków
  • 2 młode pory
  • 2 łyżki masła
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 4-5 gałązek świeżego koperku
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
  • kilka listków lubczyku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do garnka wkładam dobrze wyszorowane ziemniaki, zalewam bulionem i gotuję. W połowie gotowania na patelni przesmażam na maśle pory i dodaję do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, całość miksuję na jednolitą masę. Można dodać śmietany 30%, około 100 ml. Do gotowego kremu dodaję posiekany lubczyk, a bezpośrednio na talerz przesmażony bekon, migdały i posiekany koperek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA