Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną

Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku maliny z jagodami i zmiksuj. Dodaj sok pomarańczowy, miód, cukier i zamieszaj. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, aby uwolnić nasiona i wrzuć do garnka razem ze świeżym tymiankiem. Zagotuj zupę, a w międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. Serek mascarpone wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Schowaj do lodówki. Ugotowaną zupę ostudź i także przełóż do lodówki. Przygotuj słodką ziemię jadalną. Na patelnię wsyp cukier, a kiedy stanie się brązowy, obtocz w nim pokrojone wcześniej orzechy. Masę wyłóż na papier do pieczenia. Musisz się śpieszyć, bo karmel szybko zmienia konsystencję. W miseczce wymieszaj łyżkę kakao ze szczyptą cynamonu i obtocz ponownie posiekane orzechy w karmelu. Chłodnik podawaj z gałkami kremu cytrynowego. Posyp ziemią jadalną i udekoruj listkami świeżej mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA