Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300 g jagód i malin
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 1 gałązka tymianku
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 200 g orzechów
- 200 g cukru
- 1 łyżka kakao
- szczypta cynamonu
- kilka listków mięty
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj w garnku maliny z jagodami i zmiksuj. Dodaj sok pomarańczowy, miód, cukier i zamieszaj. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, aby uwolnić nasiona i wrzuć do garnka razem ze świeżym tymiankiem. Zagotuj zupę, a w międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. Serek mascarpone wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Schowaj do lodówki. Ugotowaną zupę ostudź i także przełóż do lodówki. Przygotuj słodką ziemię jadalną. Na patelnię wsyp cukier, a kiedy stanie się brązowy, obtocz w nim pokrojone wcześniej orzechy. Masę wyłóż na papier do pieczenia. Musisz się śpieszyć, bo karmel szybko zmienia konsystencję. W miseczce wymieszaj łyżkę kakao ze szczyptą cynamonu i obtocz ponownie posiekane orzechy w karmelu. Chłodnik podawaj z gałkami kremu cytrynowego. Posyp ziemią jadalną i udekoruj listkami świeżej mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W