Zupa z miętusa z turówką (trawą żubrówką)
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- miętus o wadze ok. 800 g
Wywar
- głowa i kręgosłup z miętusa
- 1 mała cebula
- 100 g selera
- 100 g pasternaku
- 100 g pora
- 5 gałązek tymianku
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
- 2 łodyżki turówki (opcjonalnie)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml kremówki
Do zupy
- filety i wątróbka z miętusa
- 1 pasternak
- 100 g selera
- 100 g marchewki
- 200 g ziemniaków
- 100 ml kremówki
- do przybrania - koperek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Miętusa oczyścić, wypatroszyć (zostawiając wątróbkę) i odfiletować, wyciąć z głowy skrzela. Głowę i kręgosłup obsmażyć przez minutę na mocno rozgrzanej patelni, włożyć do rondla, dodać pokrojone na kawałki warzywa i pozostałe skłądniki wywaru. Zalać 1,5 l wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Przecedzić, posolić do smaku.
Wątróbkę gotować w wywarze przez 2 minuty, wyjąć, pokroić na kawałki. Filety pokroić na 3-cm kawałki. Warzywa obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Do wywaru wlać śmietankę, dodać wątróbkę, kawałki ryby i warzywa. Gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Zupę podawać przybraną listkami koperku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W