Zupa z miętusa z turówką (trawą żubrówką)

Zupa z miętusa z turówką (trawą żubrówką)
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • miętus o wadze ok. 800 g
Wywar
Do zupy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miętusa oczyścić, wypatroszyć (zostawiając wątróbkę) i odfiletować, wyciąć z głowy skrzela. Głowę i kręgosłup obsmażyć przez minutę na mocno rozgrzanej patelni, włożyć do rondla, dodać pokrojone na kawałki warzywa i pozostałe skłądniki wywaru. Zalać 1,5 l wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Przecedzić, posolić do smaku.
Wątróbkę gotować w wywarze przez 2 minuty, wyjąć, pokroić na kawałki. Filety pokroić na 3-cm kawałki. Warzywa obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Do wywaru wlać śmietankę, dodać wątróbkę, kawałki ryby i warzywa. Gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Zupę podawać przybraną listkami koperku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA