Pierś kaczki z kurkami i śliwkowym czatnejem

Pierś kaczki z kurkami i śliwkowym czatnejem
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 4)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

Czatnej:
  • 300 g dużych żółtych śliwek, wypestkowanych
  • 10 jagód jałowca
  • 50 ml białego octu winnego
  • 100 g cukru
  • 100 ml borówki brusznicy
  • szczypta soli i pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki czatneja umieścić w rondelku i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Zdjąć, zostawić do ostygnięcia.

Kurki usmażyć na maśle na złoto, posolić do smaku, odstawić.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać szczyptę grubej soli, ułożyć piersi skórą w dół i smażyć, aż się zrumienią, mniej więcej przez 3 minuty. Zmniejszyć ogień, obrócić piersi i dołożyć wątróbkę. Smażyć przez 3 minuty.

Piersi odłożyć na chwilę, po czym pokroić w plastry i podawać na kurkach z czatnejem z boku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA