Pierś kaczki z kurkami i śliwkowym czatnejem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi kaczki
- 2 wątróbki z kaczki
- 400 g świeżych kurek
- 2 łyżki masła
- sól
Czatnej:
- 300 g dużych żółtych śliwek, wypestkowanych
- 10 jagód jałowca
- 50 ml białego octu winnego
- 100 g cukru
- 100 ml borówki brusznicy
- szczypta soli i pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki czatneja umieścić w rondelku i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Zdjąć, zostawić do ostygnięcia.
Kurki usmażyć na maśle na złoto, posolić do smaku, odstawić.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać szczyptę grubej soli, ułożyć piersi skórą w dół i smażyć, aż się zrumienią, mniej więcej przez 3 minuty. Zmniejszyć ogień, obrócić piersi i dołożyć wątróbkę. Smażyć przez 3 minuty.
Piersi odłożyć na chwilę, po czym pokroić w plastry i podawać na kurkach z czatnejem z boku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W