Perliczka ze smażonymi ziemniakami i duszonymi porami z rzodkiewką

Pieczona perliczka ze smażonymi ziemniakami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 perliczki o wadze ok. 1,2 kg każda
  • po 3 czubate łyżki gęsiego lub kaczego smalcu, ew. oliwy
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 8 gałązek tymianku
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 10 niezbyt cienki plastrów boczku
  • 8 długich plastrów słoniny
  • sól, pieprz
  • ok. 1 szklanki białego wina
  • 2 czubate łyżki konfitury z agrestu (lub żurawiny, aronii)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 ząbki czosnku w łupinach + 4 do ziemniaków
  • 8 młodych, ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka wędzonej soli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • oliwa
Por:
Ponadto:
  • sznurek biały, nożyce do drobiu, wykałaczki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Perliczki dokładnie myjemy i osuszamy. Wycinamy kuperki. Nacieramy z każdej strony i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Nacieramy porządnie smalcem lub oliwą.
Pomarańcz i cytrynę kroimy w ćwiartki. Do każdej perliczki wkładamy po łyżce konfitury, po 2 ząbki czosnku w łupinkach, 2 gałązki rozmarynu i 4 gałązki tymianku. Upychamy ćwiartki owoców i zszywamy drób nicią.
Perliczki szczelnie okrywamy plastrami boczku i słoniny, tak by lekko na siebie nachodziły i obwiązujemy nicią, żeby plastry nie odpadały w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Perliczki układamy w formie do zapiekania, podlewamy winem, okrywamy i wstawiamy na 2 h do pieca. Po tym czasie odkrywamy je, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 45-50 minut, co jakiś czas podlewając ptaki płynem spod pieczenia i odwracając je by równo się przyrumieniły.

Ziemniaki kroimy w grubsze talarki, doprawiamy solą wędzoną, pieprzem dodajemy czosnek w łupinkach, paprykę i skrapiamy porządnie oliwą. Mieszamy i wrzucamy na dobrze rozgrzaną suchą patelnię. Smażymy do czasu, aż nabiorą ładnego, złotego koloru i zrobią się chrupiące. Nie mieszamy ich tylko podrzucamy na patelni.

W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Pory czyścimy dokładnie, przekrawamy na pół, podobnie rzodkiewki. Wrzucamy na rozgrzane masło rzodkiewki, dodajemy listki szałwii sól i pieprz. Po chwili dorzucamy pory i razem przesmażamy, aż warzywa zmiękną.
Upieczoną perliczkę wyciągamy z pieca, odkładamy ją na 10 minut pod przykryciem, żeby odpoczęła, i serwujemy przekrojoną na pół na porach z rzodkiewką i talarkami ziemniaków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA