Polędwica z łosia z purée selerowym
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 11)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 800 g polędwicy z łosia
- 2 łyżki masła
- szczypta świeżego tymianku
- sól i czarny pieprz
- pikle z czosnku niedźwiedziego lub kapary
Purée:
- 500 g selera
- 75 g masła
Sałatka:
- 200 g brukselki
- 1 jabłko
- 100 ml borówki brusznicy, świeżej lub mrożonej
- 2 dymki
- 4 jagody jałowca
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Seler obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wyjąć (wodę zostawić do blanszowania brukselki) i zmiksować na gładkie purée. W razie potrzeby wlać odrobinę wody. Posolić do smaku.
Brukselki podzielić na listki. Zalać gorącą wodą z gotowania selera, odstawić na 2 minuty, po czym wyjąć i osączyć. Wymieszać z pokrojonym jabłkiem i dymką, dodać pozostałe składniki.
Polędwicę podzielić na porcje, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło, ułożyć mięso, wsypać tymianek i smażyć do momentu, kiedy będzie średnio krwiste, cały czas polewając masłem. Usmażone kawałki polędwicy odstawić na 10 minut. Podawać z purée selerowym, sałatką i piklami z czosnku niedźwiedziego lub kaparami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź