Potrawka z mięsa renifera z moroszką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 10)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g renskav (mięso renifera w płatkach, często sprzedawane w zamrożonych blokach)
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 4 jagody jałowca
- 1 łyżka mesost (ser z odparowanej i karmelizowanej serwatki)
- 300 ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz, do smaku
- 8 sztuk lompe – norweskich cienkich chlebków z dodatkiem ziemniaków (można je zastąpić tłuczonymi ziemniakami)
Słodko-kwaśna moroszka:
- 200 g maliny moroszki, świeżej lub mrożonej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru lub miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać moroszkę z octem i cukrem lub miodem, odstawić. Tak przygotowaną moroszkę można przechowywać w lodówce w słoiku.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Pieczarki przekroić na pół.
Płatki mięsa smażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni. Dołożyć cebulę i pieczarki oraz zmiażdżone jagody jałowca. Na koniec dodać mesost i śmietankę, podgrzewać, aż śmietanka zgęstnieje. Posolić do smaku.
Podawać z moroszką oraz chlebkami lompe lub tłuczonymi ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W