Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kawałki królika np. skoki, szyja, udko
- 2 marchewki
- 2 cebule szalotki
- seler naciowy
- por
- 3 łyżki oliwy
- pomidor malinowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- czarny pieprz w kulkach
- gałązka świeżego tymianku
- 2 l wody
- dodatki do bulionu:
- koper włoski
- pomarańcza
- szkl. soku pomarańczowego
- 2 szkl. lodu w kostkach
- 0,5 szkl. wody
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W garnku na oliwie przesmaż kawałki królika, aż się mocno zrumienią. Wyjmij mięso, a następnie podsmaż pokrojone warzywa.
Dodaj podsmażone kawałki królika, zioła i zalej 2 litrami wody.
Bulion gotuj na średnim ogniu nie mieszając przez ok. 1,5 godz. Gotowy bulion przecedź przez gazę, aby był klarowny.
Koper włoski pokrój na cienkie kawałki, wrzuć do miski, zalej wodą i sokiem.
Dodaj lód i plastry świeżej pomarańczy. Pozostaw na 10 min.
Na środek głębokiego talerza nałóż odrobinę kopru i zalej bulionem.
Smacznego!
Dodaj podsmażone kawałki królika, zioła i zalej 2 litrami wody.
Bulion gotuj na średnim ogniu nie mieszając przez ok. 1,5 godz. Gotowy bulion przecedź przez gazę, aby był klarowny.
Koper włoski pokrój na cienkie kawałki, wrzuć do miski, zalej wodą i sokiem.
Dodaj lód i plastry świeżej pomarańczy. Pozostaw na 10 min.
Na środek głębokiego talerza nałóż odrobinę kopru i zalej bulionem.
Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W