Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą

Bigos z wędzoną śliwką
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięsa pokrój na grube kostki, przesmaż na oleju, wraz z posiekaną w kostkę cebulą. Gdy cebula się ładnie przyrumieni, dodaj śliwowicę i podpal. Zaczekaj, aż alkohol odparuje, a smak zostanie w mięsie.
Następnie dodaj posiekaną kapustę, grzyby, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz drobno posiekane śliwki i morele. Całość smaż i często mieszaj, żeby bigos się nie przypalił. Dolej wina i gotuj bigos na bardzo małym ogniu.
Gdy wino odparuje do połowy, zacznij powoli dolewać wodę. Całość gotuj około 4-5 godzin.
Po ugotowaniu, bigos wymieszaj z miodem, koncentratem oraz olejem lnianym. Jeśli będzie za słodki, dodaj soku z kiszonej kapusty. Gotowy bigos najlepszy będzie po 2-3 dniach. Palce lizać!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA