Żołądki kacze confit
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki, Podroby
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg kaczych żołądków
- 4 gałązki świeżego rozmarynu rozmaryn świeży 4 gałązki
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 20 g soli morskiej
- 8 g pieprzu młotkowanego
- 8 ząbków czosnku
- 2 kg tłuszczu gęsiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żołądki kacze oczyszczamy z błon, zasypujemy solą morską, pieprzem młotkowanym, świeżymi ziołami i czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Tłuszcz gęsi rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do rozpuszczonego i ciepłego tłuszczu wrzucamy zamarynowane żołądki. Całość „confitujemy” w temperaturze nie większej niż 90 stopni przez około 2-2,5 godziny, aż żołądki będą bardzo miękkie.
Gotowe żołądki możemy serwować ze skarmelizowaną cebulą i pieczonymi ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Kuchnia polska
Dania z kaczki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W