Naleśniki z wątróbką i warzywnym pesto

Naleśniki z wątróbką i warzywnym pesto
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki, Podroby, Naleśniki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 200 g wątróbki kaczej
  • 300 g mąki
  • 500-600 ml wody
  • sól
  • pieprz
Pesto:
  • 2 pęczki marchewki z nacią
  • 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 20 g pestek słonecznika
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaczą wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie i czyścimy. Wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy cienkie naleśniki.

Nać marchewki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i ucinamy na ¾ wysokości, siekamy. Pestki prażymy w piekarniku na papierze pergaminowym przez 4 min. w 200 stopniach C. Nać mieszamy z wszystkimi składnikami i miksujemy na gładką masę. Marchew myjemy i obgotowujemy 3-4 min. w wrzątku.

Gorącą marchew doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 200 stopniach do mocnego zrumienienia.

Naleśniki smarujemy warzywnym pesto i zawijamy w nie pieczone marchewki. Gotowe naleśniki podajemy jako zimną przekąskę lub zapiekamy pod serem typu rokpol (albo pod sosem grzybowym).

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA