Naleśniki z wątróbką i warzywnym pesto
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki, Podroby, Naleśniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 200 g wątróbki kaczej
- 300 g mąki
- 500-600 ml wody
- sól
- pieprz
Pesto:
- 2 pęczki marchewki z nacią
- 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 20 g pestek słonecznika
- 20 ml sosu sojowego
- 20 ml sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaczą wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie i czyścimy. Wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy cienkie naleśniki.
Nać marchewki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i ucinamy na ¾ wysokości, siekamy. Pestki prażymy w piekarniku na papierze pergaminowym przez 4 min. w 200 stopniach C. Nać mieszamy z wszystkimi składnikami i miksujemy na gładką masę. Marchew myjemy i obgotowujemy 3-4 min. w wrzątku.
Gorącą marchew doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 200 stopniach do mocnego zrumienienia.
Naleśniki smarujemy warzywnym pesto i zawijamy w nie pieczone marchewki. Gotowe naleśniki podajemy jako zimną przekąskę lub zapiekamy pod serem typu rokpol (albo pod sosem grzybowym).
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź