Japońskie pankejki z sosem z matchy i białej czekolady
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Naleśniki, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 30 g mąki
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szczypty soli
- 30 g cukru lub erytrytolu
- odrobina oleju
Sos:
- 80 g białej czekolady
- 50 ml mleka
- łyżka masła
- 1,5 łyżeczki kulinarnej herbaty matcha
Do podania:
- bita śmietana
- ½ łyżeczki matchy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do oddzielnych misek. Do żółtek dodajemy mleko i ubijamy mikserem, aż to pięknie się połączy. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia i sól łączymy w miseczce, a następnie przesiewamy do masy żółtkowej. Całość delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W połowie ubijania zaczynamy dodawać cukier i robimy to w dwóch partiach. Gdy beza jest błyszcząca i sztywna, powoli łączymy białka z żółtkową masą. Najpierw dodajemy 2 łyżki białek do żółtek i napowietrzamy masę. Następnie dodajemy resztę i bardzo delikatnie łączymy ze sobą.
Możemy przełożyć całość do rękawa cukierniczego i z niego wyciskać puszystą masę na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, ale ja ten proces przyspieszam i nakładam ją chochlą, efekt jest podobny. Patelnię nacieramy masłem, nie może być go zbyt dużo, wystarczy odrobina.
Następnie nakładamy chochlą dużą porcję masy tak, żeby suflet był jak najwyższy. W przeciwieństwie do flap jacków tu chcemy, aby nasze pankejki były węższe, ale wysokie. W puste miejsca na patelni wlewamy 2 łyżki wody i szybko przykrywamy pokrywką. Po 4 minutach przekładamy delikatnie na drugą stronę. Smażymy kolejne 2-3 min.
W rondelku podgrzewamy mleko. Po chwili dodajemy posiekaną, białą czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Gdy sos stanie się jednorodny, przesiewamy do niego matchę i energicznie mieszamy. Na końcu można dodac do sosu łyżkę masła, stanie się bardziej kremowy i lśniący.
Gotowe sufleto-pankejki układamy jeden na drugim na talerzu, górę polewamy obficie czekoladowym sosem i dekorujemy odrobiną przesianej przez sitko matchy. W Tokio zwykle serwuje się je z bitą śmietaną. Suflety będą szybko opadać, dlatego jemy je od razu po zrobieniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź