Pankejki Elvisa

Pankejki Elvisa
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Naleśniki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 360 g mleka
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 30 g roztopionego masła
  • spora szczypta soli
Do podania:
  • kilka plastrów surowego, wędzonego bekonu
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • syrop klonowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od połączenia suchych składników. Następnie dodajemy mleko, jajko i roztopione masło. Całość mieszamy, aż masa będzie jednolita i odstawiamy na kilka minut na bok.

W tym czasie podsmażamy boczek i jajko tak, aby białko było ścięte, a żółtko ciągle kremowe. Kroimy banana na pół.

Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy masłem z odrobiną oleju. Wlewamy na nią chochlą 2-3 porcje ciasta i smażymy z obu stron. Gdy na powierzchni naleśników zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, można przerzucić je na drugą stronę.

Gotowe pankejki podajemy z kilkoma plastrami bekonu, połową banana, jajkiem sadzonym i porcją syropu klonowego.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA