Ukraińskie syrniki z sosem malinowym

Ukraińskie syrniki z sosem malinowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Naleśniki
Kuchnia świata:
Kuchnia ukraińska

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sos:
  • 150 g malin
  • łyżka cukru
  • sok i zest z połowy cytryny
Do podania:
  • kilka listków mięty
  • płatki migdałów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce rozgniatamy twaróg z cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkiem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość mieszamy. Syrniki smażymy na patelni z masłem, aż się zezłocą po obu stronach.

Maliny (mrożone lub świeże) wrzucamy do małego rondelka, dodajemy cukier, sok i zest z ćwiartki cytryny oraz kilka łyżek wody. Całość podsmażamy, aż maliny się rozpadną, a sos się lekko zredukuje.

Gotowe syrniczki podajemy polane malinowym sosem, posypane migdałami i cienkimi paseczkami mięty.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA