Ukraińskie syrniki z sosem malinowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Naleśniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia ukraińska
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 70 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sos:
- 150 g malin
- łyżka cukru
- sok i zest z połowy cytryny
Do podania:
- kilka listków mięty
- płatki migdałów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy twaróg z cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkiem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość mieszamy. Syrniki smażymy na patelni z masłem, aż się zezłocą po obu stronach.
Maliny (mrożone lub świeże) wrzucamy do małego rondelka, dodajemy cukier, sok i zest z ćwiartki cytryny oraz kilka łyżek wody. Całość podsmażamy, aż maliny się rozpadną, a sos się lekko zredukuje.
Gotowe syrniczki podajemy polane malinowym sosem, posypane migdałami i cienkimi paseczkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Naleśniki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W