Galette z mąki gryczanej z szynką, serem i sałatą vinegrette
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Naleśniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 szklanki maki gryczanej
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- 4 szklanki wody
- masło klarowane do smażenia naleśników
Do podania:
- 2 plasterki szybki gotwanej
- garść startego sera Gruyère
- 1 jajko
- sałata karbowana
Dressing vinegrette:
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu
- sok z ⅓ cytryny lub 2 łyżki octu sherry
- szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce łączymy suche składniki, a następnie wlewamy wodę i wbijamy jajko. Mieszamy ubijaczką, aż masa stanie się jednorodna. Ciasto odstawiamy na bok na 10 minut.
Dużą patelnię mocno rozgrzewamy, wlewamy na nią ciasto i równomiernie rozlewamy po całej patelni. Staramy się, by było jak najcieńsze. Gdy jest zrumienione z jednej strony i zaczyna naturalnie odstawać od patelni, przerzucam naleśnik na drugą stronę i zaczynamy szybko działać.
Na środku naleśnika układamy plastry szynki, następnie posypujemy ją serem, a na środek wbijamy jajko. Doprawiamy je solą i pieprzem, a brzegi naleśnika składamy jak kopertę, zostawiając widoczne jajko. Przykrywamy naleśnik pokrywką i zostawiamy na małym ogniu na 2 minuty. W tym czasie robimy szybką sałatę.
Składniki dressingu łączymy w małej miseczce roztrzepując je, aż te zemulgują. Następnie polewam nimi sałatę. Gotowy naleśnik układamy na talerzu, posypujemy jeszcze odrobiną sera i świeżo mielonym pieprzem, a róg naleśnika dekorujemy sporą porcją sałaty z vinegrette.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź