Galette z mąki gryczanej z szynką, serem i sałatą vinegrette

Galette z mąki gryczanej z szynką, serem i sałatą vinegrette
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Naleśniki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 szklanki maki gryczanej
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 4 szklanki wody
  • masło klarowane do smażenia naleśników
Do podania:
  • 2 plasterki szybki gotwanej
  • garść startego sera Gruyère
  • 1 jajko
  • sałata karbowana
Dressing vinegrette:
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • sok z ⅓ cytryny lub 2 łyżki octu sherry
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4 łyżki oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce łączymy suche składniki, a następnie wlewamy wodę i wbijamy jajko. Mieszamy ubijaczką, aż masa stanie się jednorodna. Ciasto odstawiamy na bok na 10 minut.

Dużą patelnię mocno rozgrzewamy, wlewamy na nią ciasto i równomiernie rozlewamy po całej patelni. Staramy się, by było jak najcieńsze. Gdy jest zrumienione z jednej strony i zaczyna naturalnie odstawać od patelni, przerzucam naleśnik na drugą stronę i zaczynamy szybko działać.

Na środku naleśnika układamy plastry szynki, następnie posypujemy ją serem, a na środek wbijamy jajko. Doprawiamy je solą i pieprzem, a brzegi naleśnika składamy jak kopertę, zostawiając widoczne jajko. Przykrywamy naleśnik pokrywką i zostawiamy na małym ogniu na 2 minuty. W tym czasie robimy szybką sałatę.

Składniki dressingu łączymy w małej miseczce roztrzepując je, aż te zemulgują. Następnie polewam nimi sałatę. Gotowy naleśnik układamy na talerzu, posypujemy jeszcze odrobiną sera i świeżo mielonym pieprzem, a róg naleśnika dekorujemy sporą porcją sałaty z vinegrette.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA