Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym

Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 piersi kaczki ze skórką
  • sos cytrusowy (patrz oddzielny przepis)
  • łyżka oleju
  • pieprz
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pierś kaczki natrzeć solą i pieprzem, naciąć od strony skórki w ukośną kratkę. Smażyć kaczkę na gorącej patelni (ewentualnie z odrobiną oleju) skórą do spodu przez 5 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Wyjąć, chwilę poczekać, aż soki się równomiernie rozejdą wewnątrz. Mięso powinno być różowe w środku. Pierś pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu, polać gorącym sosem cytrusowym. Można podawać z grillowaną cykorią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA