Steki ze strusia z chipsami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 steki z udźca strusia
- młotkowany pieprz kolorowy
- 75 ml brandy
Sos:
- 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
- cebula szalotka
- 0,5 szkl. wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
Ziemniaczane chipsy:
- 2 duże ziemniaki
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
- ocet
- przyprawy: papryka czerwona, pieprz, sól, suszona natka pietruszki, suszone oregano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Steki natrzyj młotkowanym kolorowym pieprzem i przełóż je do brytfanki.
Mięso zalej brandy i odstaw na chwilę, żeby się zamarynowało.
Przygotuj sos. W suchym rondlu przesmaż kawałki cebuli. Następnie dodaj do niej zielony pieprz. Wlej wino i gotuj sos, aż się zredukuje.
Do zredukowanego sosu dodaj sos sojowy i ketchup. Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotowy.
Przygotuj chipsy ziemniaczane. Na mandolinie pokrój ziemniaki na cienkie plastry.
Plastry ziemniaków przełóż do ciepłej wody z cukrem. Po 2 minutach odcedź je, osusz i smaż w głębokim rozgrzanym oleju. Usmażone chipsy posyp przyprawami i skrop odrobiną octu.
Usmaż steki. Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż steki z obu stron, następnie dodaj masło.
Steki polewaj cały czas masłem. Moje steki miały 2 cm grubości, dlatego smażyłem je po 2 minuty z każdej strony.
Steki podawaj z sosem i chrupiącymi chipsami. Smacznego!
Mięso zalej brandy i odstaw na chwilę, żeby się zamarynowało.
Przygotuj sos. W suchym rondlu przesmaż kawałki cebuli. Następnie dodaj do niej zielony pieprz. Wlej wino i gotuj sos, aż się zredukuje.
Do zredukowanego sosu dodaj sos sojowy i ketchup. Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotowy.
Przygotuj chipsy ziemniaczane. Na mandolinie pokrój ziemniaki na cienkie plastry.
Plastry ziemniaków przełóż do ciepłej wody z cukrem. Po 2 minutach odcedź je, osusz i smaż w głębokim rozgrzanym oleju. Usmażone chipsy posyp przyprawami i skrop odrobiną octu.
Usmaż steki. Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż steki z obu stron, następnie dodaj masło.
Steki polewaj cały czas masłem. Moje steki miały 2 cm grubości, dlatego smażyłem je po 2 minuty z każdej strony.
Steki podawaj z sosem i chrupiącymi chipsami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W