Steki wieprzowe w sosie piwnym, makaron z palonym masłem i chipsy z szałwii

Steki wieprzowe w sosie piwnym, makaron z palonym masłem i chipsy z szałwii
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 steki wieprzowe
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • 1 jabłko pokrojone w ósemki
  • zimne masło
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w talarki
  • kilka liści szałwii
  • 125 g włoskiego makaronu casarecce
  • Sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podsmaż osolone steki wieprzowe na patelni kilka minut z obu stron, odstaw. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj plasterki jabłka i podsmażaj kilka minut.
Wlej piwo i za pomocą szpatułki wymieszaj jabłko i cebulę z „sokami” puszczone przez mięsa podczas smażenia na patelni. Gotuj kilka minut na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje, ale zostanie trochę piwa. Dodaj 30 g zimnego masła i wymieszaj z piwem, aż powstanie aksamitny sos. Odstaw.
Gotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, odcedź.
Na patelni podsmażaj na maśle liście szałwii kilka minut, aż się zrobią chrupiące i masło uzyska brązowy kolor. Wymieszaj makaron z palonym masłem oraz liśćmi szałwii.
Podaj steki wieprzowy z sosem piwnym, jabłkami i cebulą. Obok serwuj porządną porcję makaronu z palonym masłem i liśćmi szałwii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA