Polędwica z daniela z purée cebulowym
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 6)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700 g polędwicy z daniela
- 1 łyżka masła
- 2 jabłka
Buraczki
- 400 g ugotowanych i obranych buraczków
- 2 duże gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
Purée cebulowe
- 4 szalotki bananowe
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
Do przybrania
- kwiaty rukwieli morskiej i owoce rokitnika oraz dzikiej róży
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotki obrać i pokroić drobno. Umieścić wraz z masłem, solą i wodą w rondelku na małym ogniu, dusić, aż szalotka zmięknie. Zmiksować na gładko.
Buraczki pokroić na spore kawałki, czosnek obrać. Podsmażyć na maśle i oleju, z dodatkiem tymianku przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Z mięsa ściąć powięzi. Smażyć na maśle na gorącej patelni, do momentu, gdy będzie średnio krwiste. Na koniec ułożyć z boku patelni pokrojone w spore kawałki jabłka oraz oczyszczone owoce dzikiej róży. Doprawić solą. i pieprzem. Przed podaniem odstawić na 15 minut. Podawać pokrojone w plastry na purée cebulowym, z jabłkami i buraczkami, przybrane owocami dzikiej róży, rokitnikiem i kwiatami rukwieli morskiej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź