Buraczane brownie z polewą kokosowo-czekoladową

Buraczane brownie
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dobre dla dzieci, Brownie

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 100 g masła klarowanego
  • 150 g syropu daktylowego
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 1 opakowanie masy kokosowej (pure coco nut)
  • 3-4 łyżki kakako i karobu w dowolnych proporcjach
  • 4-5 łyżek ksylitolu lub do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Upieczone buraki obierz i zmiksuj lub zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Masło rozpuść, połącz z kakao i karobem oraz syropem daktylowym, a następnie dodaj masę buraczaną. Orzechy i migdały zmiel na grubą mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz zmielone orzechy i migdały z kakaowo-karobowym masłem i masą buraczaną i dokładnie wymieszaj. Delikatnie połącz całość z białkami i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną masła. Piecz od 40 do 60 minut w temperaturze 180º C. Krój dopiero po wystygnięciu. Ja lubię ciasto pieczone krócej – wilgotne, z delikatnie spieczonymi brzegami. Ciasto możesz wzbogacić polewą kokosowo-czekoladową Rozpuść masę kokosową w wodnej kąpieli. Połącz z kakao, karobem i ksylitolem. Przestudzoną wylej na upieczone ciasto. Ozdób wiśniami z kompotu lub świeżymi i płatkami migdałów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA