Buraczane brownie z polewą kokosowo-czekoladową
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dobre dla dzieci, Brownie
Składniki:
- 500 g buraków
- 100 g masła klarowanego
- 150 g syropu daktylowego
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów
- 3 jajka
- 4 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
- szczypta soli
- Polewa:
- 1 opakowanie masy kokosowej (pure coco nut)
- 3-4 łyżki kakako i karobu w dowolnych proporcjach
- 4-5 łyżek ksylitolu lub do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Upieczone buraki obierz i zmiksuj lub zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Masło rozpuść, połącz z kakao i karobem oraz syropem daktylowym, a następnie dodaj masę buraczaną. Orzechy i migdały zmiel na grubą mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz zmielone orzechy i migdały z kakaowo-karobowym masłem i masą buraczaną i dokładnie wymieszaj. Delikatnie połącz całość z białkami i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną masła. Piecz od 40 do 60 minut w temperaturze 180º C. Krój dopiero po wystygnięciu. Ja lubię ciasto pieczone krócej – wilgotne, z delikatnie spieczonymi brzegami. Ciasto możesz wzbogacić polewą kokosowo-czekoladową Rozpuść masę kokosową w wodnej kąpieli. Połącz z kakao, karobem i ksylitolem. Przestudzoną wylej na upieczone ciasto. Ozdób wiśniami z kompotu lub świeżymi i płatkami migdałów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź