Jagnięce kathi rolls
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 1
Składniki:
- 125 g jagnięciny zadniej, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 6 g imbiru, obranego i startego na pastę
- 2 ząbki czosnku, obrane i starte na pastę
- 1 łyżka soku z cytryny
- po ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku, kolendry i garam masala
- 1 łyżka oleju roślinnego plus 1 łyżka do serwowania
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- ½ pomidora, posiekanego
- woda, opcjonalnie
Do podania:
- 2 parathy lub tortille
- 1 małe jajko, rozkłócone
- 2 łyżki chatneya ziołowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na małej patelni. Dodaj ⅔ porcji cebuli i trochę soli i gotuj na średnim ogniu mieszając, aż brzegi cebuli się przyrumienią. Wyłącz ogień, dodaj imbir i czosnek i gotuj przez minutę. Dodaj przyprawy i pomidory i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj jagnięcinę, trochę wody, jeśli trzeba, i gotuj, aż jagnięcina zmięknie, a pomidory będą prawie całe ugotowane, około 5-7 minut. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku. Przykryj i odstaw.
Rozgrzej resztę oleju na drugiej patelni. Posmaruj jedną stronę tortilli rozkłóconym jajkiem i połóż tą stroną na patelni (może lekko pryskać). Kiedy tortilla się usmaży, przewróć i smaż przez 30 sekund. Powtórz to samo z pozostałymi tortillami. Połóż tortille na blacie, posmaruj z wierzchu połową porcji chutneya, nałóż połowę porcji jagnięciny, rozrzuć kawałki surowej cebuli (aby zapewnić chrupkość i smak), zawiń, przekrój na pół i serwuj. Gotowe roladki możesz także zawinąć w folię i zjeść poza domem. W końcu to danie uliczne.
Rozgrzej resztę oleju na drugiej patelni. Posmaruj jedną stronę tortilli rozkłóconym jajkiem i połóż tą stroną na patelni (może lekko pryskać). Kiedy tortilla się usmaży, przewróć i smaż przez 30 sekund. Powtórz to samo z pozostałymi tortillami. Połóż tortille na blacie, posmaruj z wierzchu połową porcji chutneya, nałóż połowę porcji jagnięciny, rozrzuć kawałki surowej cebuli (aby zapewnić chrupkość i smak), zawiń, przekrój na pół i serwuj. Gotowe roladki możesz także zawinąć w folię i zjeść poza domem. W końcu to danie uliczne.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W