Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 niewielkie bakłażany pokrojone w poprzek w plastry o grubości 1 cm
- warzywa do smażenia plus 1 łyżka oleju roślinnego do jogurtu
- 2 jajka, wymieszane z 2 łyżkami wody
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 szklanka bułki tartej lub panko
- kilka liści mięty, drobno posiekanych
- duża garść pestek granatu
Sos jogurtowy:
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru
- ¾ łyżeczki nasion brązowej gorczycy
- ¾ łyżeczki kminu rzymskiego
- 12-14 liści curry
- ⅛ łyżeczki czerwonej chili w proszku
- 1 średniej wielkości pomidor, obrany ze skórki i drobno posiekany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posól plastry bakłażana i zostaw je na 15-20 minut. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody i rozłóż je na ręcznikach papierowych.
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Zanurz warzywa w jajku, potem obtocz w bułce tartej, kładź na patelni i smaż na średnim ogniu aż do zrumienienia, około 2-3 minuty. Przewróć warzywa na drugą stronę i smaż dalej. Przełóż je na ręcznik papierowy i powtórz czynność z resztą warzyw.
W tym czasie rozgrzej 1 łyżkę oleju w małym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy i kminu rzymskiego. Kiedy zaczną strzelać, dodaj liście curry i smaż przez 10 sekund. Dodaj pomidory, sól, pieprz i chili. Smaż przez kilka minut, aż pomidory zrobią się miękkie, ale zachowają kształt. Wymieszaj jogurt z cukrem i solą. Dodaj mieszankę pomidorową do jogurtu i delikatnie zamieszaj.
Rozłóż bakłażany na półmisku. Nałóż na środek półmiska jogurt i serwuj.
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Zanurz warzywa w jajku, potem obtocz w bułce tartej, kładź na patelni i smaż na średnim ogniu aż do zrumienienia, około 2-3 minuty. Przewróć warzywa na drugą stronę i smaż dalej. Przełóż je na ręcznik papierowy i powtórz czynność z resztą warzyw.
W tym czasie rozgrzej 1 łyżkę oleju w małym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy i kminu rzymskiego. Kiedy zaczną strzelać, dodaj liście curry i smaż przez 10 sekund. Dodaj pomidory, sól, pieprz i chili. Smaż przez kilka minut, aż pomidory zrobią się miękkie, ale zachowają kształt. Wymieszaj jogurt z cukrem i solą. Dodaj mieszankę pomidorową do jogurtu i delikatnie zamieszaj.
Rozłóż bakłażany na półmisku. Nałóż na środek półmiska jogurt i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W