Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem

Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

Sos jogurtowy:
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¾ łyżeczki nasion brązowej gorczycy
  • ¾ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 12-14 liści curry
  • ⅛ łyżeczki czerwonej chili w proszku
  • 1 średniej wielkości pomidor, obrany ze skórki i drobno posiekany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posól plastry bakłażana i zostaw je na 15-20 minut. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody i rozłóż je na ręcznikach papierowych.

Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Zanurz warzywa w jajku, potem obtocz w bułce tartej, kładź na patelni i smaż na średnim ogniu aż do zrumienienia, około 2-3 minuty. Przewróć warzywa na drugą stronę i smaż dalej. Przełóż je na ręcznik papierowy i powtórz czynność z resztą warzyw.

W tym czasie rozgrzej 1 łyżkę oleju w małym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy i kminu rzymskiego. Kiedy zaczną strzelać, dodaj liście curry i smaż przez 10 sekund. Dodaj pomidory, sól, pieprz i chili. Smaż przez kilka minut, aż pomidory zrobią się miękkie, ale zachowają kształt. Wymieszaj jogurt z cukrem i solą. Dodaj mieszankę pomidorową do jogurtu i delikatnie zamieszaj.

Rozłóż bakłażany na półmisku. Nałóż na środek półmiska jogurt i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA