Krem z selera i papierówki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańskie zupy
Składniki:
- ½ kg selera (1 bulwa)
- 1 kwaśne jabłko
- 1 por, razem z zielonymi liśćmi
- 1 mały ziemniak
- olej
- ½ szklanki cydru
- ½ litra bulionu warzywnego lub wody
- 0,5 - 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 - 2 łyżeczki dobrego octu lub soku z cytryny
- spora szczypta świeżo startej gałki
- mała szczypta zmielonych goździków (do roztarcia w moździerzu na planie)
- sól i pieprz
do podania: olej z pierwszego tłoczenia, szczypior i grzanki lub pieczywo
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Seler obrać i pokroić w drobną kostkę, pory oczyścić i pokroić w półtalarki, jabłko oraz ziemniaka obrać i pokroić w grubszą kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać wszystkie składniki i smażyć na niedużym ogniu przez 3 - 5 minut.
Po upływie tego czasu wlać cydr, zwiększyć ogień i odparować. Następnie wlać bulion, przykryć i gotować 30 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać mleko, ocet przyprawy oraz sól i pieprz i wszystko zmiksować blenderem na idealnie gładki krem. Podawać z dobrym olejem, szczypiorem i grzankami.
Po upływie tego czasu wlać cydr, zwiększyć ogień i odparować. Następnie wlać bulion, przykryć i gotować 30 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać mleko, ocet przyprawy oraz sól i pieprz i wszystko zmiksować blenderem na idealnie gładki krem. Podawać z dobrym olejem, szczypiorem i grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W