Krem z selera i papierówki

Krem z selera i papierówki
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Wegańskie zupy

Składniki:

  • ½ kg selera (1 bulwa)
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 por, razem z zielonymi liśćmi
  • 1 mały ziemniak
  • olej
  • ½ szklanki cydru
  • ½ litra bulionu warzywnego lub wody
  • 0,5 - 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 - 2 łyżeczki dobrego octu lub soku z cytryny
  • spora szczypta świeżo startej gałki
  • mała szczypta zmielonych goździków (do roztarcia w moździerzu na planie)
  • sól i pieprz
do podania: olej z pierwszego tłoczenia, szczypior i grzanki lub pieczywo

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Seler obrać i pokroić w drobną kostkę, pory oczyścić i pokroić w półtalarki, jabłko oraz ziemniaka obrać i pokroić w grubszą kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać wszystkie składniki i smażyć na niedużym ogniu przez 3 - 5 minut.
Po upływie tego czasu wlać cydr, zwiększyć ogień i odparować. Następnie wlać bulion, przykryć i gotować 30 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać mleko, ocet przyprawy oraz sól i pieprz i wszystko zmiksować blenderem na idealnie gładki krem. Podawać z dobrym olejem, szczypiorem i grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA