Kalmary w cieście z sosem chili
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę, Dania na walentynki
Składniki:
- 1 kg kalmarów
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- ok. 150 ml piwa
- 2 jaja
- 1 cytryna
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- olej do smażenia
- Sos chili:
- 5 papryczek chili
- 4-5 ząbków czosnku
- ok. 1,5 cm kawałek imbiru
- ok. 1 szklanki cukru
- ok. 1 szklanki octu winnego
- ⅓ szklanki wody
- sól
- ⅓ szklanka wody + 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
3 papryczki chili, czosnek i imbir i ½ szklanki cukru wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką pastę, jeśli trzeba dolewamy trochę wody.
Dodajemy pozostałe chili i krótko razem miksujemy, tak by kawałki chili były widoczne.
Przekładamy pastę do rondelka, dolewamy ocet, dosypujemy cukier i resztę wody. Na niedużym gazie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
W osobnym kubeczku łączymy wodę i skrobię i dolewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy razem jeszcze ok. 2 minut. Sos studzimy przed podaniem.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej roztrzepane jaja, pieprz i chili. Dolewamy powoli piwo i całość ucieramy na gęste ciasto. Bardziej gęste niż na naleśniki, ale bez przesady.
Kalmary rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody, skrapiamy sokiem z cytryny.
Olej rozgrzewamy w rondelku i jak będzie bardzo gorący, zaczynamy maczać kalmary w cieście.
Na gorący tłuszcz kładziemy kalmary w cieście partiami, smażymy ok. 1-2 minut na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy od razu z sosem z chili.
Dodajemy pozostałe chili i krótko razem miksujemy, tak by kawałki chili były widoczne.
Przekładamy pastę do rondelka, dolewamy ocet, dosypujemy cukier i resztę wody. Na niedużym gazie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
W osobnym kubeczku łączymy wodę i skrobię i dolewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy razem jeszcze ok. 2 minut. Sos studzimy przed podaniem.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej roztrzepane jaja, pieprz i chili. Dolewamy powoli piwo i całość ucieramy na gęste ciasto. Bardziej gęste niż na naleśniki, ale bez przesady.
Kalmary rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody, skrapiamy sokiem z cytryny.
Olej rozgrzewamy w rondelku i jak będzie bardzo gorący, zaczynamy maczać kalmary w cieście.
Na gorący tłuszcz kładziemy kalmary w cieście partiami, smażymy ok. 1-2 minut na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy od razu z sosem z chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W