Kalmary w cieście z sosem chili

Kalmary w cieście z sosem chili
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

  • 1 kg kalmarów
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • ok. 150 ml piwa
  • 2 jaja
  • 1 cytryna
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
  • olej do smażenia
  • Sos chili:
  • 5 papryczek chili
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ok. 1,5 cm kawałek imbiru
  • ok. 1 szklanki cukru
  • ok. 1 szklanki octu winnego
  • ⅓ szklanki wody
  • sól
  • ⅓ szklanka wody + 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

3 papryczki chili, czosnek i imbir i ½ szklanki cukru wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką pastę, jeśli trzeba dolewamy trochę wody.
Dodajemy pozostałe chili i krótko razem miksujemy, tak by kawałki chili były widoczne.
Przekładamy pastę do rondelka, dolewamy ocet, dosypujemy cukier i resztę wody. Na niedużym gazie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
W osobnym kubeczku łączymy wodę i skrobię i dolewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy razem jeszcze ok. 2 minut. Sos studzimy przed podaniem.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej roztrzepane jaja, pieprz i chili. Dolewamy powoli piwo i całość ucieramy na gęste ciasto. Bardziej gęste niż na naleśniki, ale bez przesady.
Kalmary rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody, skrapiamy sokiem z cytryny.
Olej rozgrzewamy w rondelku i jak będzie bardzo gorący, zaczynamy maczać kalmary w cieście.
Na gorący tłuszcz kładziemy kalmary w cieście partiami, smażymy ok. 1-2 minut na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy od razu z sosem z chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA