Spaghetti z langustynkami w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
Składniki:
- 300 g makaronu
- 500 g pomidorów (najlepiej do sosu będą pasować mięsiste pomidory np. odmiana lima)
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 6 sztuk świeżych langustynek
- kilka liści świeżej bazylii
- kilka pomidorków koktajlowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę i podsmaż całość kilka minut, aż zaczną się rozpadać.
Wlej białe wino i doprowadź do wrzenia, aby odparować alkohol, i gotuj parę minut do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu.
Langustynki ułóż na sosie i przykryj pokrywką. Całość duś na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
W miedzy czasie ugotuj makaron na al dente. Odcedź i przełóż na talerze.
Makaron polej częściowo sosem i ułóż na nim langustynki. Pozostałą część sosu polej obok makaronu.
Całość udekoruj listkami świeżej bazylii oraz pomidorkami cherry pokrojonymi na pół.
Smacznego!
Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę i podsmaż całość kilka minut, aż zaczną się rozpadać.
Wlej białe wino i doprowadź do wrzenia, aby odparować alkohol, i gotuj parę minut do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu.
Langustynki ułóż na sosie i przykryj pokrywką. Całość duś na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
W miedzy czasie ugotuj makaron na al dente. Odcedź i przełóż na talerze.
Makaron polej częściowo sosem i ułóż na nim langustynki. Pozostałą część sosu polej obok makaronu.
Całość udekoruj listkami świeżej bazylii oraz pomidorkami cherry pokrojonymi na pół.
Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W