Spaghetti z langustynkami w sosie pomidorowym

Spaghetti z langustynkami w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 500 g pomidorów (najlepiej do sosu będą pasować mięsiste pomidory np. odmiana lima)
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 6 sztuk świeżych langustynek
  • kilka liści świeżej bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę i podsmaż całość kilka minut, aż zaczną się rozpadać.
Wlej białe wino i doprowadź do wrzenia, aby odparować alkohol, i gotuj parę minut do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu.
Langustynki ułóż na sosie i przykryj pokrywką. Całość duś na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
W miedzy czasie ugotuj makaron na al dente. Odcedź i przełóż na talerze.
Makaron polej częściowo sosem i ułóż na nim langustynki. Pozostałą część sosu polej obok makaronu.
Całość udekoruj listkami świeżej bazylii oraz pomidorkami cherry pokrojonymi na pół.
Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA