Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym

Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym
Oceń przepis:
87 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny

Składniki:

  • 1 kg schabu karkowego
  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg grzybów
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 suszone pomidory
  • łyżka musztardy francuskiej
  • śmietana
  • 50 ml jarzębinowej nalewki
  • sól
  • pieprz
Placki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka (żółtka osobno, białka osobno)
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka śmietany
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Schab pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Ogórki, suszone pomidory i grzyby pokrój w średnią kostkę. W garnku podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Dolej nalewkę, śmietanę i dodaj musztardę.
Na koniec dodaj kiszone ogórki, suszone pomidory i grzyby. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Przygotuj placki. Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach i lekko odcedź.
Cebulę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do startych ziemniaków. Dopraw je solą i pieprzem.
Dodaj śmietanę, żółtka i mąkę. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek.
Placki smaż na rozgrzanym oleju. Podaj je z gulaszem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA