Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
Składniki:
- 1 kg schabu karkowego
- 2-3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg grzybów
- 4 ogórki kiszone
- 4 suszone pomidory
- łyżka musztardy francuskiej
- śmietana
- 50 ml jarzębinowej nalewki
- sól
- pieprz
Placki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 jajka (żółtka osobno, białka osobno)
- 3 łyżki mąki
- łyżka śmietany
- cebula
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schab pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Ogórki, suszone pomidory i grzyby pokrój w średnią kostkę. W garnku podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Dolej nalewkę, śmietanę i dodaj musztardę.
Na koniec dodaj kiszone ogórki, suszone pomidory i grzyby. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Przygotuj placki. Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach i lekko odcedź.
Cebulę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do startych ziemniaków. Dopraw je solą i pieprzem.
Dodaj śmietanę, żółtka i mąkę. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek.
Placki smaż na rozgrzanym oleju. Podaj je z gulaszem. Smacznego!
Dolej nalewkę, śmietanę i dodaj musztardę.
Na koniec dodaj kiszone ogórki, suszone pomidory i grzyby. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Przygotuj placki. Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach i lekko odcedź.
Cebulę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do startych ziemniaków. Dopraw je solą i pieprzem.
Dodaj śmietanę, żółtka i mąkę. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek.
Placki smaż na rozgrzanym oleju. Podaj je z gulaszem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W