Roladki wieprzowe z twarogiem wędzonym i szpinakiem

Roladki wieprzowe z twarogiem wędzonym i szpinakiem
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny

Składniki:

700 g małych czerwonych buraków
  • 100 g masła klarowanego
  • syrop z pigwy
  • 2 jabłka
  • 100 g orzechów laskowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy na maśle klarowanym pokrojoną dymkę, dodajemy kaszę gryczaną, chwilę smażymy i zalewamy stopniowo gorącym bulionem. Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodajemy liście szpinaku, mieszamy doprawiamy solą, pieprzem. Kaszę studzimy i łączymy z twarogiem wędzonym, dodajemy posiekany koperek i natkę.

Mięso kroimy w plastry, rozklepujemy na cienkie arkusze, brzegi rozklepujemy mocniej. Oprószamy pieprzem. Na środek wykładamy porcje farszu i zwijamy roladki. Delikatnie obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na patelni. Roladki przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i tłuszczem ze smażenia, dusimy. Doprawiamy liściem laurowym, rozmarynem, tymiankiem i pieprzem.

Obrane surowe buraki kroimy na ósemki i przesmażamy na gorącym maśle. Dodajemy syrop z pigwy, chwilę glazurujemy i ewentualnie dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i dusimy około 15 minut. Jabłka obieramy, kroimy podobnie jak buraki i dodajemy do buraków, dusimy razem krótką chwilę.

Roladki podajemy na burakach z jabłkami, posypujemy lekko uprażonymi orzechami laskowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA