Pieczone żeberka wieprzowe z sałatką z ogórków kiszonych
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Żeberka , Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych tzw. organek
- 60 g soli peklującej
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki majeranku
4-5 ziemniaków grillowych
- 4 gałązki rozmarynu
- 10 ząbków czosnku
700 g ogórków kiszonych
- 1 cebula cukrowa
- 2 łyżki miodu
- 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- pieprz z młynka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, solimy i zawijamy w papier pergaminowy z rozmarynem i czosnkiem, a następnie zawijamy w folię aluminiową.
Żeberka dokładnie nacieramy solą peklówką i odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie prószymy słodką papryką i majerankiem, układamy po 2 sztuki jedna na drugą, zawijamy w papier pergaminowy i wkładamy na blachę. Pieczemy w 120 stopniach C 5 godzin, razem z ziemniakami w folii.
Ogórki kiszone siekamy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Oba składniki mieszamy razem, dodajemy miód, posiekaną natkę pietruszki i olej rzepakowy tłoczony na zimno. Mieszamy i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W