Podpłomyki z żeberkami wieprzowymi i sałatką z kiszonych ogórków
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Żeberka , Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 20 g soli
- 15 g papryki wędzonej słodkiej
- 10 g pieprzu młotkowanego
- 200 g szalotki
- 150 ml czerwonego wina
- 2 gałązki rozmarynu
- 30 g czosnku
- 750 ml bulionu
- 1 op. pędów groszku
- 1 doniczka szczawika krwistego
- 500 g oscypka
Podpłomyki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 70 ml oleju
- 5 g soli
Sałatka:
- 500 g ogórków koszonych
- 200 g czerwonej cebuli
- sól do smaku
- 5 g pieprzu czarnego młotkowanego
- 1 papryka czerwona
- 30 g natki pietruszki
- 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żeberka nacieramy w całości solą i przyprawami i odstawiamy na min. 6 godzin.
Po tym czasie wykładamy blachę pergaminem, kładziemy mięso, szalotkę pokrojoną w grube pióra, gałązki rozmarynu i cząstki czosnku. Całość zawijamy w pergamin, podlewamy winem z bulionem, zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza na około 6 godzin.
W tym czasie robimy ciasto na podpłomyki i sałatkę z ogórków kiszonych. Ogórki i paprykę kroimy w julienne, a cebulę w bardzo cienkie piórka. Mieszamy razem, doprawiamy pieprzem, delikatnie solą, pokrojoną natką pietruszki i zalewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Po wyjęciu żeberek z piekarnika odlewamy powstały sos i redukujemy go w rondlu lub na patelni, na koniec wrzucamy masło obtoczone w mące pszennej, żeby delikatnie go zagęścić.
Pozbywamy się kości z mięsa i delikatnie szarpiemy mięso. Z ciasta formujemy niewielkie okręgi, około 10 cm średnicy, i pieczemy je na suchej, rozgrzanej patelni. Grzejemy przez około 1 min. na stronę.
Podpłomyki smarujemy sosem, a do środka wkładamy sałatkę z ogórka, mięso i posypujemy całość startym oscypkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź