Golonka z dzika z ziemniaczanym gofrem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 9)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dziczyzna
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 golonki z dzika
- sól
- pieprz
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 200 g grzybów leśnych
- 0,5 l czerwonego wina wytrawnego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 50 g owoców derenia
- kilka liści laurowych
- 6 ziemniaków
- 2 jajka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Golonki dokładnie posypać solą i pieprzem. Warzywa pokroić.
Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć golonki. Przełożyć do gęsiarki, dodać warzywa, grzyby i zalać winem. Dorzucić liście laurowe i dereń. Golonki dusić pod przykryciem ok 3h.
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, dodać jajka, posolić i wyłożyć na rozgrzaną i posmarowaną olejem gofrownicę. Gotowe golonki podawać z ziemniaczanym gofrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W