Siekana wątróbka w bajglu z gotowanym jajkiem i marynowanym jabłkiem
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Podroby
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g wątróbki kurzej
- 200 g białej cebuli
- 100 g masła
- 5 g soli
- 2 g pieprzu
- 2 g mielonego kminku
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 2 szare renety
- 150 ml octu jabłkowego
- 100 g cukru
- 350 ml wody
- 20 g skórki z pomarańczy
- 1 sałata dębowa
- 300 ml majonezu
- 3 bajgle z makiem
- 1 pęczek dymki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w pióra i karmelizujemy na rozgrzanym maśle. Wrzucamy cebulę do miski. Przesmażamy na mocno rozgrzanej patelni wątróbkę kurzą, tak żeby była lekko różowa w środku. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
Przekładamy wątróbkę do miski z cebulą, studzimy i siekamy drobno, doprawiamy kminkiem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa stężała.
Jabłko kroimy w cienkie półplasterki razem ze skórką. Podgrzewamy ocet z cukrem, wodą, skórką z pomarańczy i wrzucamy jabłko do zagotowanej zalewy. Odstawiamy na 30 min, żeby jabłko się zamarynowało.
Bajgle przekrawamy wzdłuż, podgrzewamy na patelni z masłem, tak żeby pieczywo się zarumieniło. Smarujemy je majonezem, kładziemy porwaną sałatę dębową, pastę z wątróbek, pokrojone jaja na twardo i posypujemy świeżą dymką. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź