Lekki sandwich z cielęciny, dobrego pieczywa i wiosennych warzyw
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 plastry cielęciny, najlepiej z górki
- łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- sól/pieprz
- 4 kromki ulubionego pieczywa
- 2 liście sałaty
- 4 posiekane w talarki rzodkiewki
- 1 ogórek małosolny
- 4 łyżeczki oliwy do posmarowania chleba
- 2 jajka
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- pół ząbka czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cielęcinę lekko rozbijam i marynuję kilka godzin w musztardzie, oliwie, tymianku, occie i czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Do jogurtu dodaję czosnek, natkę i majonez – odstawiam. Na rozgrzaną patelnię grillową lub grilla wkładam cielęcinę, a po kilku minutach chleb posmarowany oliwą. Na drugiej patelni smażę jajko sadzone (najlepiej z obu stron delikatnie przekładając). Gdy chleb i cielęcina się zgrillują przechodzę do składania kanapki. Najpierw chleb, później sos, warzywa, jajko i drugi chleb.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W