Zrazy z grzybami i ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- mała polędwica wołowa (ok.700 g)
- 6-8 ziemniaków
- 5 cebul
- 3 ząbki czosnku
- garść grzybów suszonych
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 250 ml kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości, odcedzić (wywar zachować), pokroić w paseczki. Polędwicę pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, przyprawić pieprzem, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju. Zrumienione steki odstawić. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki i posiekany czosnek. Do cebuli dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować na półtwardo i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć obsmażone mięso, ponownie ziemniaki, potem cebulę z grzybami. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posypać pieprzem. Wymieszać wywar z grzybów ze śmietaną (można dodać łyżkę mąki). Polać wywarem z grzybów całą powierzchnię dania i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 40-60 minut. Podawać posypane natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W