Krewetki smażone na soli z lemoniadą z granatu i czerwonych owoców
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 12 sztuk surowych i całych krewetek
- 1 łyżka grubej soli
Dressing:
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól – do smaku
Lemoniada:
- 750 ml zimnej wody
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki syropu z granatu
- pestki z połówki granatu
- kilka wiśni
- kilka malin
- 1 gałązka rozmarynu
- kostki lodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od dressingu. Posiekaj drobno chili i czosnek i wymieszaj z natką pietruszki oraz oliwą z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj 750 ml wody z syropem z granatu, sokiem z cytryny i pestkami granatu.
Dodaj wiśnie, maliny, gałązkę rozmarynu i kostki lodu. Całość wymieszaj i odstaw.
Na mocno rozgrzanej patelni wysyp grubą sól. Następnie dodaj krewetki i zrumień je z każdej strony.
Krewetki podawaj z dressingiem i lemoniadą
Wymieszaj 750 ml wody z syropem z granatu, sokiem z cytryny i pestkami granatu.
Dodaj wiśnie, maliny, gałązkę rozmarynu i kostki lodu. Całość wymieszaj i odstaw.
Na mocno rozgrzanej patelni wysyp grubą sól. Następnie dodaj krewetki i zrumień je z każdej strony.
Krewetki podawaj z dressingiem i lemoniadą
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W