Baklava z patelni z syropem różanym
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 2 warstwy ciasta filo
- garść migdałów
- garść orzechów włoskich
- 3-4 łyżki masła klarowanego
Syrop:
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek wody różanej
Dodatki:
- jogurt grecki
- płatki róż
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Migdały i orzechy drobno posiekaj nożem lub miksuj przez chwilę.
Rozpuść masło w rondelku. Zostaw dwie łyżki posiekanych bakalii do dekoracji.
Syrop - w rondelku doprowadź do wrzenia miód, wodę i wodę różaną. Gotuj, aż syrop zgęstnieje. Odstaw.
Pierwszą warstwę ciasta filo posmaruj stopionym masłem (użyj pędzelka), a następnie posyp posiekanymi bakaliami.
Ułóż drugą warstwą ciasta, ponownie posmaruj masłem i posyp bakaliami. Złóż na pół i posmaruj masłem. Powtórz czynność dwa razy.
Tak przygotowane ciasto pokrój na kwadraciki i/lub na trójkąciki.
Wlej 3-4 łyżki oleju na rozgrzanej patelnię i smaż kawałki ciasta filo po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odsącz ciasto na ręczniku papierowym.
Ciasto przełóż na talerz i polej jeszcze gorącym syropem. Na wierzch ułóż łyżkę jogurtu, posyp resztą bakalii i udekoruj płatkami róż.
Rozpuść masło w rondelku. Zostaw dwie łyżki posiekanych bakalii do dekoracji.
Syrop - w rondelku doprowadź do wrzenia miód, wodę i wodę różaną. Gotuj, aż syrop zgęstnieje. Odstaw.
Pierwszą warstwę ciasta filo posmaruj stopionym masłem (użyj pędzelka), a następnie posyp posiekanymi bakaliami.
Ułóż drugą warstwą ciasta, ponownie posmaruj masłem i posyp bakaliami. Złóż na pół i posmaruj masłem. Powtórz czynność dwa razy.
Tak przygotowane ciasto pokrój na kwadraciki i/lub na trójkąciki.
Wlej 3-4 łyżki oleju na rozgrzanej patelnię i smaż kawałki ciasta filo po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odsącz ciasto na ręczniku papierowym.
Ciasto przełóż na talerz i polej jeszcze gorącym syropem. Na wierzch ułóż łyżkę jogurtu, posyp resztą bakalii i udekoruj płatkami róż.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia bałkańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W