Baklava z patelni z syropem różanym

Baklawa z patelni
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

  • 2 warstwy ciasta filo
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
Syrop:
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek wody różanej
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Migdały i orzechy drobno posiekaj nożem lub miksuj przez chwilę.
Rozpuść masło w rondelku. Zostaw dwie łyżki posiekanych bakalii do dekoracji.

Syrop - w rondelku doprowadź do wrzenia miód, wodę i wodę różaną. Gotuj, aż syrop zgęstnieje. Odstaw.

Pierwszą warstwę ciasta filo posmaruj stopionym masłem (użyj pędzelka), a następnie posyp posiekanymi bakaliami.
Ułóż drugą warstwą ciasta, ponownie posmaruj masłem i posyp bakaliami. Złóż na pół i posmaruj masłem. Powtórz czynność dwa razy.
Tak przygotowane ciasto pokrój na kwadraciki i/lub na trójkąciki.
Wlej 3-4 łyżki oleju na rozgrzanej patelnię i smaż kawałki ciasta filo po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odsącz ciasto na ręczniku papierowym.
Ciasto przełóż na talerz i polej jeszcze gorącym syropem. Na wierzch ułóż łyżkę jogurtu, posyp resztą bakalii i udekoruj płatkami róż.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA